Manifest

PRIMAIR ONDERWIJS VERDIENT MEER!

Willen we kinderen goed onderwijs blijven bieden, dan moet er NU geïnvesteerd worden in het primair onderwijs (PO). Een te hoge werkdruk gecombineerd met een oneerlijk salaris zorgt voor hoog ziekteverzuim, veel uitval van leerkrachten en een onaantrekkelijk perspectief voor studenten. Een fiks lerarentekort dient zich aan en zal voor flinke problemen gaan zorgen als we nu niets doen.

PO in actie is een groep van ruim 44.000 leerkrachten uit het primair onderwijs die een noodkreet laat horen: heb je hart voor onderwijs, maak je dan nu hard voor onderwijs! PO in actie doet een oproep aan de PO-Raad, vakbonden en politici met een hart voor onderwijs. Gezamenlijke actie is nodig; het is nu echt de hoogste tijd voor actie. Niets doen is geen optie. Om de problemen aan te pakken eist PO in actie het volgende:

– ZORG VOOR EEN EERLIJK SALARIS.

Het salaris van een leerkracht in het PO ligt ruim onder dat van leraren in het voortgezet onderwijs (VO). Dit terwijl de opleidingseisen en het werk- en denkniveau identiek zijn. PO in actie eist dezelfde beloning als tweedegraads leraren.

PO in actie eist dat het volledige salarishuis dat nu van kracht is, wordt vervangen door het salarishuis van het VO en dat leerkrachten PO worden overgezet aan de hand van hun huidige schaal en periodiek.

– ZORG VOOR MINDER WERKDRUK

Het ziekteverzuim in het PO is hoog en nog steeds stijgende. Het aantal burn-outs is nergens zo hoog als in het basisonderwijs. De hoge werkdruk is voelbaar bij een te groot deel van de leerkrachten en dit zal alleen maar groeien als we geen actie ondernemen.

PO in actie eist de volgende maatregelen: Meer helpende handen in de school door het faciliteren van onderwijsondersteunend personeel, meer tijd om lessen voor te bereiden, minder administratieve lasten en kleinere klassen.


OM DEZE DOELEN TE BEHALEN STELT PO IN ACTIE HET VOLGENDE VOOR:

Op initiatief van PO in actie formeren we een ‘coalition-of-the-willing’ waarin de vakbonden, AOb, CNVonderwijs, FvOv, AVS en de werkgeversorganisatie PO-raad samen met PO in actie optrekken om deze doelen te behalen. Als we samenwerken kunnen we grotere druk uitoefenen op de politiek, want in het regeerakkoord moet geformuleerd worden wat noodzakelijk is: een eerlijke salariëring en minder werkdruk.

Wanneer deze doelen niet allebei naar tevredenheid in het regeerakkoord opgenomen worden, is voor PO in actie staken onvermijdelijk. Hierin verwachten we volledige steun van alle vakbonden en de PO-Raad:

HET IS NAMELIJK VIJF VOOR TWAALF!

Help PO in actie door ons Pamflet en/of Manifest te verspreiden!