Beste collega’s

5 oktober, de dag van de leraar, wordt de dag van het lerarentekort. Code rood, de laatste waarschuwing. Dankzij het initiatief van PO in actie is er een manifest gemaakt en nu zetten we de volgende stap. De AOb en CNV Onderwijs kondigen een staking van één dag af voor leerkrachten in het PO.

Eén dag, als laatste waarschuwing aan Rutte III. Er ligt nog geen regeerakkoord en wij maken 5 oktober massaal duidelijk dat er in dat akkoord snel een betekenisvolle eerste stap gezet moet worden om de salarissen te verhogen. PO in actie eist samen met het PO front geld voor een eerlijk en rechtvaardig salaris voor leerkrachten in het PO dat vergelijkbaar is met dat van leerkrachten in het VO. Hiervoor is 900 miljoen euro nodig.

Daarnaast eist PO in actie samen met het PO front 500 miljoen euro voor het beteugelen van de werkdruk voor leerkrachten zodat teams in scholen samen de werkdruk kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld door kleinere klassen te maken, meer onderwijsondersteunend personeel aan te trekken, meer tijd vrij te maken om lessen voor te bereiden en leerkrachten administratief te ontlasten.

Eén dag. We weten dat veel van jullie dat te weinig vinden. Zoals gezegd: er ligt nog geen regeerakkoord dus we moeten ons kruit niet verschieten; de stakingskas van de bonden heeft ook een bodem. Mocht het bovenstaande niet in het regeerakkoord staan, voeren we de druk uiteraard verder op.

Een eerlijk salaris en minder werkdruk dus. Daar gaan we voor staken. PO in actie roept haar leden op om massaal gehoor te geven aan de oproep. Iedereen is lid van PO in actie geworden met persoonlijke motieven, maar ook met oog voor het grotere belang. 1 op de 4 collega’s thuis met een burn-out, een salaris dat niet kan concurreren met dat van het VO (laat staan met de markt), weinig nieuwe aanwas via de Pabo, goede leerkrachten die in groten getale hun heil elders zoeken. Hierdoor stevenen we af op een tekort van ongekende proporties. Staak, ook al ben je geen lid van een bond en kost het je een dag loon. Wij, de kopgroep, zijn onafhankelijk en dus geen lid van een vakbond, maar we hebben dat er graag voor over. Vanwege onze persoonlijke motieven én het grotere belang. Nu is het moment om als trotse beroepsgroep schouder aan schouder, solidair te zijn om politiek Den Haag te laten zien dat we er Klaar.Mee.Zijn! We roepen jullie op om hierover het gesprek aan te gaan in je team om er zo, met elkaar, voor te zorgen dat 5 oktober alle scholen dicht gaan!

Laat ook niemand je vertellen dat je niet zou mogen staken. Het recht op staken is wettelijk geregeld. Goed om te weten is dat uit een peiling van de PO raad blijkt dat 90% van de besturen aangeeft achter de staking te staan.

Voor de ins en outs met betrekking tot de staking, stakingsrecht, stakingsuitkering, etc, kun je terecht op www.pofront.nl. Hier vind je ook informatie over de manifestatie die 5 oktober zal plaatsvinden.

Beste collega’s, het komt er nu op aan! We rekenen op jullie.

Paul, Jan, Brenda, John, Thijs, Esther, Mark, Desiree, Atke.